header image

Tehohoito

Proteiinit, joita käytetään tehohoidossa

Plasma sisältää eniten proteiinia nimeltä albumiini. Albumiinin tärkein tehtävä on sitoa vettä ja siten ylläpitää verivolyymi. Kun potilas on menettänyt paljon verta, voidaan albumiinilla korvata verivolyymia. Albumiinin toinen tärkeä tehtävä on kuljettaa eri aineita kuten esimerkiksi rasvahappoja, hormoneja ja lääkeaineita elimistössä.

Antitrombiini on veren tärkein hyytymisen estäjä. Henkilöt, joilta puuttuu antitrombiinia, saattavat tarvita esimerkiksi leikkauksen tai synnytyksen yhteydessä veritulpan ehkäisemiseksi hoitoa. 

Hoito verta ohentavilla lääkkeillä (K-vitamiinin antagonisteilla kuten warfariini) voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa vakavan verenvuodon. Antamalla protrombiinikompleksikonsentraattia, mikä sisältää hyytymistekijät II, VII, IX ja X, voidaan hoitaa tai ehkäistä tämäntyyppiset vuodot.


Muissa vaikeissa verenvuototilanteissa tarvitaan monia niistä hyytymistekijöistä, joita plasma sisältää. Octapharman virusinaktivoitua ja standardisoitua plasmaa käytetään muun muassa sen vuoksi että voidaan palauttaa hyytymistekijöiden tasapaino.