header image

Immuunipuutossairaus

Immunoglobuliinia eli vasta-ainetta annetaan potilaille, joilla on primaarinen tai sekundaarinen immuunipuutos tai- vajavuus, mahdollisesti jokin epäspesifinen häiriö immuunipuolustuksessa tai autoimmuunisairaus.

Hoitamaton primaarinen immuunipuutos voi heikentää olennaisesti elämänlaatua. Potilaat kärsivät erilaisista infektioista ja altistuvat usein toistuville peräkkäisille antibioottikuureille vuodessa. Primaarin immuunipuutoksen syynä on geenimutaatio, jonka seurauksena kehon oma vasta-ainetuotanto on häiriintynyt. Tänä päivänä näitä geenimutaatioita tunnetaan lähes 300 erilaista.

On olemassa myös sekundaarinen immuunipuutos tai -vajavuus. Tällöin syynä on jokin toinen tekijä, joka on laukaissut sairauden ja estää kehon immuunipuolustustamekanismia toimimasta oikein ja tehokkaasti. Sekundaarisen immuunipuutoksen laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi muut sairaudet ja lääkitys (kuten syöpälääkitys), HIV, erilaiset suolisto- ja sisäelinsairaudet.  

Riittävällä määrällä korvaushoitona annetulla immunoglobuliinilla voidaan lisätä potilaan vastustuskykyä ja suojaa infektioita vastaan.

Autoimmuunisairauksia on useita, esimerkiksi neuropatiat, Guillan Barrén oireyhtymä (GBS), Kawasakin tauti tai Primaari immuunitrombosytopenia (ITP). 

Lääkkeenä käytettävä immunoglobuliini on proteiinia, joka valmistetaan verenluovuttajien plasmasta. Valmistusprosessi on erittäin vaativa ja kestää useita kuukausia. Immunoglobuliini on valmistettu fraktioimalla useiden tuhansien verenluovuttajien verestä koottua plasmapoolia. Immunoglobuliinit ovat erittäin puhtaita. Immunoglobuliinin vaikuttava aine on immunoglobuliini-G alaluokkineen (neljä kpl), joita on valmisteessa samassa  suhteessa kuin terveessä ihmisessä.

Immunoglobuliinihoitoa annetaan joko laskimoon tai ihonalaisesti. Lihakseen annostelua käytetään joissakin harvoissa tapauksissa.

Ihonalainen immunoglobuliinihoito  

Ihonalainen eli subkutaaninen immunoglobuliinihoito (eli SCIG) mahdollistaa hoidon itse kotona. Lääke otetaan helppokäyttöisen pumpun avulla kerran viikossa, silloin kuin itselle parhaiten sopii. Lääkkeen ottaminen on kotona helppoa ja nopeaa. Kotihoito on modernia hyvin siedettyä immunoglobuliinihoitoa, joka parantaa elämänlaatua.

Immunoglobuliinihoito laskimoon 

Laskimonsisäistä eli intravenoosia immunoglobuliinihoitoa (eli IVIG) annetaan sairaalassa. Laskimonsisäistä hoitoa annetaan isompi annos kerralla yleensä 3-4 viikon välein. Laskimonsisäistä hoitoa saavat nykyään pääsääntöisesti erilaisista autoimmuunisairauksista kärsivät. Näillä potilailla hoidolla pyritään ns immunomodulatioon eli immuunipuolustuksen muuttamiseen.